Látnivalók

Egy kis történelem

A mai Tiszafüred területén a régészek már a neolitikumból, azaz ie. 4500-4400-ból is találtak leleteket. A későbbi korok nyomait is több helyen felfedezték: az Örvényi-templomdombon például Árpád-kori temetőt tártak fel.

A város neve először egy 1273-ban született forrásmunkában bukkan elő Fyred formában. Településünk a XVIII. századtól jelentős mezővárosi szerepet töltött be. 1833-ban épült első állandó hídja a Tiszán, ami tovább fokozta az átmenő forgalmat, s lendületet adott a kereskedelemnek.
1849-ben a szabadságharc vezérkarának volt főhadiszállása városunk, Kossuth Lajos gyakran töltötte itt éjszakáit és innen indult a dicsőséges Tavaszi hadjárat.

Látnivalók, érdekességek

Nem sokkal később, 1877-ben megalapították a város múzeumát, mely a szabadságharc egyik tábornokának Kiss Pálnak a nevét viseli azóta is. Az állandó helytörténeti kiállítás 1953 óta az 1840 körül, klasszicista stílusban épült Lipcsey-kúriában látogatható.

A népművészetet kedvelők megtekinthetik városunk másik múzeumát, a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházat, melyet az 1839-1910 között élt művész klasszicista lakóházában rendeztek be. Eredeti berendezési tárgyai, a fazekasság munkaeszközei mutatják be az akkor élt iparosok élet- és munkakörülményeit.

A város református temploma műemlék jellegű épület, melyet a középkori elemeket is felhasználva az 1700-as években alakítottak ki. Tornya hatszintes, galériás, karzatai alatt pedig klasszicista stílusú, rozettás fakazetták találhatók.

Tiszafüred római katolikus templomát 1819 és 1827 között építették a kornak megfelelő klasszicista stílusban.

Híres a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében lévő, a Kis-Tisza partja közelében épített eklektikus Kemény-kastély is.

A Tisza folyó minden korban rendkívül fontos szerepet játszott a település életében, nincs ez másként ma sem. A Holt-Tisza partján kialakított szabadstrand a fürdőzésen kívül vízi sportolási lehetőségeket is biztosít. A város és környéke a csendes természeti környezetre vágyók paradicsoma. Lehetőség van lovas- és kerékpáros túrákat tenni, a szinte teljesen érintetlen ártéri erdők horgászatra és vadászatra csábítanak. Vizsgázott túravezetővel, csónakkirándulás keretében járhatják be a ritka madárfajokat bemutató madárrezervátumot Tiszafüred és Poroszló között. A Hortobágyi- és a Bükki Nemzeti Park közelsége a természetkedvelőknek nyújt további élményekben gazdag programot.

A környék települései számos gyógyhatással bíró termálforrással rendelkeznek, különösen a reumatikus panaszokat enyhítheti a gyógyhatású víz. Tiszafüredtől mindössze 50 km-re fekszik Eger, a borok városa, kelet felé a hortobágyi puszta, majd Debrecen városa kínál látnivalókat.

Scroll to Top